Nyerd meg Te is: Paulo Coelho új regénye a Könyvhét slágere lehet!

azaccraikezirat_e

Bár már több mint egy hónapja jelent meg Paulo Coelho új könyve, Az accrai kézirat a csütörtökön kezdődő Könyvhét egyik slágerének ígérkezik. Íme néhány érdekesség a regényről és a szerzőről! A cikk végén pedig játékra invitálunk egy-egy regényért.

A kötet keletkezése (Paulo Coelho előszava alapján)
1945 decemberében egy testvérpár a felső-egyiptomi Hamra Dom térségében egy barlangban rátalált egy papiruszokkal teli cserépedényre. A kéziratok egy részét eladták a kairói Kopt Múzeumnak, ahol a barlanghoz legközelebb eső városról Nag Hammádi-i szövegeknek nevezték el őket. A többi a feketepiacra került.  A múzeum egyik munkatár­sa, Jean Doresse vallástörténész ismerte fel a lelet jelentőségét, amire egy 1948-as írásában hívta fel a figyelmet. Az 1952-es forradalom után a leletek nagy része a kairói Kopt Múzeumba került, és a nemzeti örökség ré­szévé nyilvánították. A megtalált kéziratok a Krisztus utáni első század vége és a 180. év között születtek, és apokrif evangéliumok néven is ismertek (nem képezik a Biblia részét).

1974-ben egy angol archeológus, Sir Walter Wilkinson talált egy másik kéziratot Nag Hammadi közelében, amely három nyelven íródott: arabul, héberül és latinul. A kézirat viszonylag új, valószínűleg Kr. u. 1307-ben keletkezett. Azt sem volt nehéz meghatározni, hogy az Egyiptomon kívüli Accra városából ered.

Paulo Coelho 1982-ben ismerte meg Sir Walter Wilkinson fiát, aki megemlítette az apja által talált kéziratot. 2011. november 30-án megkapta az említett szöveg másolatát, amelynek – Coelho szavaival élve – átiratát adja közre Az accrai kézirat című kötetben.

A könyv kerettörténete
1099. július 14. Jeruzsálem a keresztesek támadására készült, amikor egy görög férfi, akit Koptnak hívtak, összegyűjtötte a város lakóit egy térre. A tömegben keresztények, muszlimok és zsidók – a város háromféle vallású és egymással békésen együtt élő lakosai – lesték a Kopt szavait, melyektől azt várták, hogy felkészíthetik őket az elkerülhetetlen harcra.
Arra kéri az embereket, hogy kérdezzenek, de ne az előttük álló harcról, hanem a mindennapok nehézségeiről, problémáiról.
„– A várost elpusztíthatják, de azt nem, amit megtanultunk tőle. Ezért van rá szükség, hogy megmentsük ezt a tudást, és ne jusson arra a sorsra, amire a falaink, a házaink és az utcáink. De hát miféle tudás ez? (…) – Nem élet és halál végső igazságairól van szó, hanem arról a tudásról, amely segít megállni a helyünket a hétköznapokban. Nem a könyvek emelkedett fejtegetései ezek, amelyek csak arra jók, hogy haszontalan vitákat folytassunk megtörtént és várható dolgokról, hanem az a bölcsesség, ami a jóakaratú emberek szívében rejlik. (…)
Nem a mi feladatunk elmondani az utánunk jövő nemzedéknek, hogy mi történt a mai napon: ezt megteszi majd helyettünk a történelem. Beszéljünk hát a mindennapjainkról, a nehézségekről, amelyekkel szembe kell néznünk. A jövőt csak ez érdekli, mert nem hiszem, hogy az elkövetkező ezer évben sok minden megváltozik majd.”
A Kopt, az idős bölcs nem a harcról beszélt, hanem a kérdésekre válaszolva megosztotta velük tudását a vereségről, a legyőzöttekről, magányról, szerelemről, a változástól való félelemről, a mindennapokban rejlő szépségről, a hűségről, az elszalasztott pillanatokról, szexről, halálról, munkáról, sikerről, csodáról, aggodalomról, jövő titkairól. A mindennapok nehézségeiben rejtőző tudásra irányította figyelmüket.
Szavaiból egy évezreddel később is ugyanolyan tisztán árad a tudás és a bölcsesség.

A magyar és nemzetközi kiadásról
A világ egyik legolvasottabb írójának általában kétévente jelenik meg új kötete. Az accrai kéziratnak világszerte most jelennek meg a kiadásai a különböző országokban.
Az Athenaeum Kiadó gondozásában Az accrai kézirat Paulo Coelho 14. magyarul megjelenő kötete. (Legnépszerűbb műve, Az alkimista díszkiadásban és ünnepi évfordulós kiadványként is megjelent.)
Coelho művei mindig a bestsellerlisták élén helyezkednek el. Kétévente megjelenő friss alkotásait pedig azonnali, világszintű és hangos ováció fogadja. Olaszországban ez az új Coelho-kötet, a Manuscript Found in Accra 2012 őszén jobb helyezést ért el a toplistákon, mint napjaink erotikus bestsellere.
Az Egyesült Államokban a megjelenését olyan nagy várakozás előzte meg, hogy megjelenésének napján a Barnes&Noble toplistáján az 1. helyen, az Amazon.com-on a 2. helyen debütált.

A szerzőről
Paulo Coelho napjaink egyik legkedveltebb írója. Könyvei több mint 168 országban 73 nyelven jelentek meg, és 140 millió példányban keltek el. 2002 óta a Brazil Irodalmi Akadémia tagja. Számos rangos nemzetközi elismerésben részesült: a Világgazdasági Fórum Kristály-díjával és a Francia Nemzeti Becsületrend Lovagi címével is kitüntették. 2005-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat is átvehette. 2007 óta az Egyesült Nemzetek békenagykövete. A legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként bekerült a Guinness-világrekorderek közé.

Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:
Veronika meg akar halni (2001), Az alkimista (2002), Az ördög és Prym kisasszony (2002), A Piedra folyó partján ültem és sírtam (2003), Tizenegy perc (2004), Az alkimista – Díszkiadás (2004), A Zahir (2005), A zarándoklat (2005), A portobellói boszorkány (2007), A fény harcosának kézikönyve (2008), A győztes egyedül van (2009), Brida (2010), Alef (2011), Mint az áradó folyó (2012), Az accrai kézirat (2013)

Hangoskönyvek
Az alkimista (2005), A portobellói boszorkány (2007), A Zahir (2007), Tizenegy perc (2007)
Paulo Coelho életrajza
Fernando Morais: A Mágus (2008)

Játssz velünk!
Az Athenaeum Kiadó  Paulo Coelho legújabb regényéből 3-at ajánlott fel egy-egy eredeti autogramos képeslappal.
Ahhoz, hogy megnyerd, válaszolj helyesen 3 kérdésünkre:

- Az accrai kézirat Paulo Coelho hányadik magyarul megjelenő kötete  az Athenaeum Kiadónál?

- Sorolj fel 3 korábbi Paulo Coelho könyvet!

- Eddig hány millió példányszámban keltek el Coelho művei?

A válaszokat 2013. június 15-ig várjuk az eharmonia.hu@gmail.com email címre!

Sorsolás: 2013. június 17.

(Bővebb információ a Játék menüpontban olvasható)

 

Válasz írása

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>